Referenser

Läs våra kunders och anställdas egna berättelser och ta del av deras erfarenheter med oss.

Kristina Kringstad

Personlig assistans berikar Kristinas liv

Sjukdomen MS hindrar Kristina Kringstads rörelseförmåga. Med daglig assistans lever hon ett upplevelserikt liv hemma i Härnösand och i stugan på landet om somrarna.

– Assistenterna ersätter mina händer. Det är det viktigaste för mig, säger Kristina.

Kristina anlitade Rik Assistans i samband med att hennes assistenter valde att gå över från kommunala anställningar. Hon känner en stor trygghet i att få fortsätta arbeta med personer som hon trivs med. De känner till alla hennes behov och kommunicerar ofta helt utan ord.

– De är så snälla och vi skrattar mycket. De gör allt det som jag inte kan göra själv, säger Kristina.

Bättre förutsättningar för ökad livskvalitet

Assistenterna finns vid hennes sida från sju på morgonen till nio på kvällen och stöttar henne med alla dagliga bestyr.

– Kristina är alltid glad. Vi har samma humor och därför fungerar allt så bra, säger assistenten Erica Härdin, som arbetat hos Kristina sedan 2006.

Med Rik Assistans som arbetsgivare känner även assistenterna att de har fått bättre förutsättningar att öka Kristinas livskvalitet. Sjukdomen är komplicerad och kräver kunskap.

– Rik månar verkligen om sin personal. Det är självklart kunden som ska stå i centrum, men vi är också synliga och känner uppskattning, säger assistenten Mia Jonsson.

Assistans som stärker välmåendet

På måndagar är det planeringsdag och ett veckoschema som utgår från Kristinas behov och önskemål tar form. På programmet står både specialanpassad gympa och storhandling i matbutiken. Förhoppningsvis räcker tiden och orken till en fika med kladdkaka på favoritkaféet också.

Under sommaren flyttar Kristina och maken från lägenheten i stan till stugan på landet, ett miljöombyte som stärker välmåendet.

– Det är så skönt att ha möjlighet att vara där, säger Kristina.